Ubisoft Rocksmith PC VS PS3 - Arvostelu (Review)

Rocksmith Arvostelu (Review) PC VS PS3


Rocksmith PC - kuva

Rocksmith PS3 - kuva



Rocksmith on kitarapeli, jota soitetaan oikeilla soittimilla (Basso tai Kitara). Peliin voi kytkeä myös mikrofonin laululle, mutta laulusta ei saa palautetta pelissä. Ehkäpä sitten kun Rocksmith 2 tulee.

Itsellä on ollut mahdollisuus pelata sekä PC, että PS3-versiota Rocksmithista. Minulla on pelistä PS3-versio, ja veljellä PC-versio. Euroopassa myytävissä versioissa on myös bassolisäosa valmiina, joten sitä ei tarvitse erikseen ostaa DLC:nä (Downloadable content).

Rocksmith Pelipaketti


Jos haluaa päästä pelaamisen makuun, niin pitää ostaa, sekä Rocksmith-peli, että Real-Tone-kaapeli (USB). Pelkkää Real-tone-kaapelia myydään myös erikseen, niille jotka haluavat moninpelin käyttöön. Kannattaakin katsoa, että ostaa sen paketin missä tulee sekä peli, että kaapeli!

Pakkauksessa on todella ohut ohjekirja, ja tarrat kitaran/basson sivuun, jotka auttavat aloittelijoita mukavasti. Täytyy myöntää, että joutui sitä itsekin laittamaan ne tarrat sivuun, kun ducks-minipeliä pelasin.

Rocksmith Asennus


PS3 vie voiton tässä asiassa sillä Ubisoft on unohtanut laittaa PC:n myyntipakkauksiin aktivointikoodit! Päivän odottelun jälkeen Ubisoft lähetti sähköpostitse aktivointikoodin, kunhan sinne oli ensiksi lähettänyt todisteet ostoksista (kuva paketista kuitin kanssa). Amazonissa porukka oli/on ihan raivoissaan tämän asian kanssa. :)

Ubisoft forgets to ship Activation Keys with Rocksmith PC

Itse asennus on varsin helppoa, ja ruudulla käydään läpi kaikki vaiheet yksityiskohtaisesti, ja mitään suurempia ongelmia ei kenellekään pitäisi tulla.

PC:llä pelin asennus menee Steamin kautta. Jotkut tykkää ja jotkut ei.

PC:llä piti käydä sitten jälkikäteen vielä Windowsin ääniasetuksista laittamassa recording asetuksista Rocksmith täysille (oletuksena taisi olla volume 21/100), ja 16bit 48khz päälle. Muuten ei saa peliä tottelemaan kunnolla!

PC:n käyttäjille tämä on lähes pakollista luettavaa:
Rocksmith PC Configuration and FAQ's

PS3:lla suositellaan konsolin ääntä vietäväksi suoraan kotiteatterivahvistimelle (näin tein itse), tai kytkemällä telkkariin äänet jollain muulla, kuin HMDI:n kautta. Muuten ääneen saattaa tulla viivettä, ja peli muuttuu ei niin kivaksi. Telkkarista, jos löytyy GAME Mode, niin se kannattaa kytkeä päälle.
 

Rocksmith Asetukset


Kun alkuasetukset on saatu selville, niin suosittelen menemään suoraan Options - Game Settings - String Layout ja sieltä valitsemaan "inverted". Näin peli toimii kuten netissä olevat "kitaratabit" (tabulatuurit/tabs). Helpottaa peliä huomattavasti, jos on niitä tottunut käyttämään TAI jos tulevaisuudessa haluaa soitella netistä löytyviä tabeja.

Seuraavana "Volume Settings". Ääniasetuksista kannattaa laittaa se oma soitin 100% tasolle, ja muut 70-80%. Tärkeinä pelissä on kuulla oma soitto. Oletuksena kaikki on 100%!

Ääniasetuksista löytyy myös "Display Lag Correction", joka mahdollistaa, että ruudulla olevat nuotit osuu äänen kanssa yksiin. Tämä ei säädä latenssia!

Rocksmith Käyttöliittymä


Rocksmith yrittää olla simppeli, mutta todellisuudessa pelin valikot ovat tuskastuttavia. Välillä taaksepäin pelivalikoissa mennään PS3:lla O-näppäimellä, ja välillä Start-näppäimellä.

Luulin, että käyttäminen PS3:lla oli tuskallista, mutta PC:llä vasta hermot menivätkin. Kaikki näppäimet eivät toimi hiirellä, vaan näppäimistöön on parempi totutella! Ubisoft tarjoilee taattua konsolikäännös "laatua".

Rocksmith Yhteensopivuus


Ainakin PC:n ja PS3:n kaapelit toimivat ristiin. Joten samaa alustaa ei tarvitse olla! Tämä oli suuri helpotus. Erikseen myydään pelkkää Real Tone-kaapelia, jonka pitäisi toimi PC, XBOX360 ja PS3 alustoilla.

Rocksmith Moninpeli


Moninpelinä tämä on luonnollisesti vielä hauskempaa. Toinen soittaa bassoa ja toinen kitaraa, ja jos alkaa tympimään, niin ainahan sitä voi soitinta vaihtaa. Onhan siinä se näyttämisen halu, ja mukaan tulee enemmän bändimeininkiä. Yksi voi lisäksi vielä laulaa, jos siltä tuntuu. Tätä ei ole vielä tullut kokeiltua. Harmillisesti peli ei anna moninpelissä suorituksen aikana niin paljoa palautetta, kuin yksinpelissä.

Rockmith bugit ja kaatuilut


PS3:lla peli on kaatunut pari kertaa, ja kaikki siihen mennessä tallentamaton pelidata on mennnyttä, kannattaakin palata valikoissa takaisin jokaisen biisin jälkeen, että peli tallentaa suoritukset.


PC:llä ensimmäinen moninpeli-sessio ei jostain syystä tallentunut ollenkaan. PC:llä saattaa kadottaa myös soittimen, ja Rocksmith USB-johdon nykäiseminen pois ja takaisin korjaa yleensä tämän. Lisäksi Steamin Cloud-palvelu toimii todella huonosti tämän pelin kanssa.

Rocksmith DLC - Ladattava sisältö


Ladattavaa sisältöä on molemmille vähintäänkin kohtuullisesti. Steamin kautta on tähän mennessä ollut parempia tarjouksia PC:lle, kuin PS3:n Rocksmith kaupassa.

PC:llä ladattavaa sisältöä voi tarkastella tästä: Katso lista Steamista.


Rocksmith kokemuksia viikon jälkeen ja yhteenveto:


Käynnistäminen on jumalattoman hidasta ja ärsyttävää. Ei kannata sulkea peliä turhan takia. Aina ne samat valikot ja videot tulee vastaan. Jos sinulla on pelkkä kitara käytössä, niin joka ikinen kerta pitää käynnistäessä valita se kitara! Peli ei muista mitä olet viimeksi käyttänyt. Lopulta tulee käynnistysruutu "press start", ja arvatkaan mitä sen jälkeen käy? Lisää lataamista.

Pelissä ei ole varsinaisesti vaikeustasoja, vaan peli vaikeutuu kokoajan, ja oppii antamaan enemmän soitettavaa, mitä paremmin soitat, ja päinvastoin. Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Tutuista riffeistä on vain muutama sointu sieltä täältä, ja on vaikea päästä peliin sisälle. Paras ratkaisu olisi, jos pelissä näkyisi vaikka "haamusointuina" koko soitettava kappale, niin opettelu olisi paljon helpompaa. Lisäksi ennen pelaamisen aloittamista on lähes mahdotonta sanoa, että mitä sieltä on tulossa. Ellei sitten palaa harjoitteluohjelmiin, ja pistä biisiä palasiksi. Olisi näppärää, jos pausea painamalla pääsisi näkemään, esim. biisissä olevat/tulevat soinnut.

Totuus omista taidoista tulee kyllä esille varsin nopeasti, ja välillä on todella tuskastuttavaa. Kun alkaa hermot menemään, niin on parempi käydä hakkaamassa minipelejä.

Pelissä opastetaan myös eri kitara- ja bassotekniikoihin videoiden, ja haasteiden kanssa. Nämä kannattaa pelata läpi, koska niistä avautuu minipelejä. Esim. "Dawn Of The Chordead" (Chords osio pitää käydä katsomassa/pelaamassa). Lisäksi opetusvideoista on aloittelijoille varmasti hyötyä, ja pelin eri symbolitkin tulevat tutuksi.



Miten saat kaikki minipelit käyttöön: Gamefaqs

Kitaralla peli on paljon monipuolisempi, koska biiseistä on eri versioita. Yksittäiset nuotit, soinnut, tai yhdistelmät, ja välillä jopa vaihtoehtoiset versiot.

Pelistä löytyy lisäksi emulointitila bassolle, eli voit basso-osiota pelistä soittaa myöskin sähkökitaralla.

Biisivalikoima on ainakin itselle ihan sopiva. Paljon on bändejä joita en normaalisti kuuntelisi, mutta nämä tuo peliin mukavaa vaihtelua.

Katso biisilista Wikipediasta.

Suurimmat ärsyttävyydet tulee latausajoista, vaikka peli antaakin soittaa "vahvistimen" kanssa lataamisen aikana, niin ei se hirveästi lohduta. SSD-levy PC:n kanssa auttaa vähän tilannetta, mutta ei hirveästi.

Vaikka pelaaminen on välillä tuskaista ja turhauttavaa, niin on se silti äärimmäisen koukuttava, ja viimeisen viikon aikana on tullut soitettua kitaraa enemmän, kun viimeisen vuoden aikana!

Niille jotka etsivät motivaatiota kitaran soittoon, tai ovat vasta aloittamassa soittoa, niin suosittelen ehdottomasti Rocksmithin hankkimista. Pelin puutteista ja moitteista huolimatta.

PC vai PS3? Jos PS3 löytyy jo taloudessa, niin ehdottomasti PS3:lle kannattaa hankkia. PC-vaatii enemmän säätämistä, tehokkaamman koneen, ja monesti se kuvaruutukin on pienempi. Lisäksi valikoiden käyttäminen on mukavampaa PS3:lla.

PC:n etuna on ainakin toistaiseksi suurempi määrä ladattavia (maksullisia) biiseja. Lisäksi Rocksmith on PC:lle halvempi.




Mikäli tulee kysymyksiä mieleen, niin vastailen parhaani mukaan. :)




Iherb - vitamiinit ja muut terveystuotteet halvalla:


Kokeile iHerb.comia ja tykästy. Alennuskuponki YUY952 antaa sinulle jopa 10 dollaria alennusta ensimmäiseen iHerb-tilaukseen. Yli 40 dollarin tilauksiin vieläpä ilmaiset postikulut!

Apua tilaamiseen? Omia iHerb-arvosteluja ja kokemuksia ja tilausohjeet: iHerb-opas

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Oletko vielä pelaillut? Onko tullut mitään parannuksia tai sitten pahennuksia vastaan? Itse ajattelin kuitenkin ostaa pc-version, niin voi pelata myös mökillä, missä ei ole pleikkaa.. (kannettava vaan kiinni telkkarin pc-liittimeen).
Kumma sanoi…
Oon pelaillu. Ei ole mitään merkittäviä päivityksiä tullu, tai ainakaan sellaista, että olisi jotain eroa huomannut. (PC:llä päivittää jotain, mutta olisiko DLC biisejä varten?).

PS3 puolella saa vihdoinkin ostettua lisää biisejä. En ole vielä ostanut mitään lisää, kun pitäisi nuo mukana tulevatkin opetella.

Suositut tekstit