Valokuvien terävöitys ilman lisääntynyttä kohinaa (Photoshop)

Opas - Kuinka terävöittää valokuvia ilman, että kohina lisääntyy?


Todella usein näkee valokuvia, joita on terävöitetty aivan liikaa. Tai sitten kohina on otettu kuvista kokonaan pois, kun on pelätty terävöityksen tuomaa kohinaa? Seuraavalla Photoshop-"kikalla" kuvista saadaan teräviä ilman kohinan terävöitystä tai lisääntymistä. Ohje toimii ainakin kaikissa Photoshopin CS-versioissa:

Alkuperäinen kuva (Matt Schofield - Puistoblues 2011):



1. Tee kuvasta uusi kopio uudelle tasolle, valitsemalla oikealla hiiren napilla "Duplicate Layer" (monista taso)

2. Katso, että monistettu taso on valittuna, ja valitse Filter - Other - Highpass

3. Säädä kuvan radius-arvo sopivaksi (Kun kuvasta tulee ääriviivat selkeästi esille). 0,9 pikseliä on yleensä hyvä lähtökohta. Kun säädöt on kohdillaan valitse OK.


4. Seuraavaksi harmaasta kuvasta otetaan värisävyt pois valitsemalla Hue/Saturation (tai suoraan Ctrl+U pikakomennolla) , ja säätämällä Saturation arvoon -100. Tämä siksi, että päästään ylimääräisestä värikohinasta eroon.

5. Poista harmaasta kuvasta ylimääräinen rakeisuus/kohinat pois, joko Photoshopin omalla filterillä, tai sitten esimerkiksi Photoshop-pluginilla, kuten Noise Ninja, Neat Image... Mikä nyt onkaan suosikkisi.

6. Kun kohina on poistettu, muuta tason tyyli normal - overlay (tai sitten voi kokeilla soft light/hard light)


7. Avot. Kuva on terävä, ja kohinan määrä ei kasva mihinkään. Lisäksi terävöitys on omalla tasolla, joka ei vie paljoa tilaa. Opacitylla saat hienosäädettyä terävöityksen tasoa koska vain uudestaan.

8. Jos tarvitset lisää terävöitystä, niin riittää, että teet vain kopion jo tehdystä tasosta, niin monta kertaa kun tarvitset. :)

Tällä terävöityksellä voidaan tehdä lisäksi kuvista paljon terävempiä, kuin Photoshopin omilla terävöitystyökaluilla, jotka tuovat valkoiset ääriviivat (halo) kuviin todella helposti. Näin ainakin omien kokemusten mukaan.

Lopullinen kuva ylläolevalla terävöitys-tekniikalla, johon on tasot säädetty lopuksi kohdilleen. Alkuperäinen kohina pysyy, koska sitä ei poistettu ollenkaan.

Jos useampia kuvia haluaa terävöittää, niin kannattaa luoda itselle sopiva makro.

Ja sitten vain kokeilemaan! :)



Vähän piristystä tietokoneen ääressä istumiseen:

Elämä terveellisemmäksi - Luontaistuotteet, vitamiinit, superfood ym. iHerb.com:sta. Koodilla YUY952 saat 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksestasi! Omia iHerb-kokemuksia ja arvosteluita.


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hyvä vinkki.

Suositut tekstit