Palautteeni mPC-lehdelle (MikroPC)

Palautetta tietokonelehdistä - mPC


Lähetin palautteeni mPC-lehdelle huhtikuussa 2011, ja jotkut kohdat ovat voineet hiemaan muuttua siitä mitä kirjoitin. Ja ainakin omat arvailut vuoden 2011 uusista laitteista menikin ihan pepulleen, ja vuosi 2011 oli suhteellisen syvältä, kun katsellaan tietokoneiden (osien) kehitystä.

Ehkä palautteeni kannustaa myös muita laittamaan palautetta mPC:lle (tai miksei muillekin lehdille). Uusimmassa lehdessä (Joulukuu 2011) päätoimittaja pyysi lukijoilta apua tyylin, että "miten lehdestä saataisiin entistä parempi?". (Ei ole uusinta numeroa enää, koska on kirpparilla myynnissä eurolla).

Aiheesta on keskustelua Muropaketissa: Tietokonelehdet: Mikrobitille uusi päätoimittaja, Prosessori lopetettu, mPC uudistuu

Alkuperäinen palautteeni: Huhtikuu 7, 2011

Kansi, Otsikot, ja sisältö:


Mielestäni kannen otsikot ovat harhaanjohtavia ja välillä jopa typeriä. Ei ainakaan saisi minua ostamaan/tilaamaan MikroPc:tä.

Otetaan jotain esimerkkejä:

Tietokone vuonna 2011 – Tammikuun numero.

En löytänyt kyseistä lehteä, mutta nettisivuilla on sisällöstä ”Tällainen on PC vuosimallia 2011". Olin hetken jo innoissani, että joku kirjoittaa siitä, että vuonna 2011 tulee vihdoinkin jotain uutta. Kun Vuonna 2010 ei tullut oikeastaan mitään ja vanhalla tekniikalla rahastettiin ja sama meno jatkuu, eikä kukaan ole kritisoinut?

Mitä artikkelissa sitten käytiin läpi? Pelkästään prosessorit ja näytönohjaimet, ja ei niistäkään paljoa iloa irronnut.

"Nyt on paras aika päivittää tietokone tai vaikka ostaa uusi. Uuden sukupolven pc-komponentit ovat aiempaa suorituskykyisempiä ja virtapihimpiä - eikä tämä näy hinnassa."

Itse asiassa 2011 alku oli/on todella huono hetki ostaa. Ne virtapihit komponentit ovat vasta tulossa. Onko 40nm näytönohjaimet uutta sukupolvea? Jos vuodesta 2009 lähtien niillä on rahastettu? 2011 siirrytään/siirryttiin uuteen valmistustekniikkaan SSD-levyissä, näytönohjaimissa, prosessoreissa (ellei sitten Japanin tapahtumien takia siirry)...Sitten on tulossa esim. PCI Express 3.0, USB 3.0 on vihdoinkin tulossa yhä useampiin emolevyihin, kannettaviin yms...

Näistä kaikista olisi voitu kirjoittaa ja mikäli menee liian pitkäksi, niin mahdollisesti tehty laajempi katsaus (esim. osat 1-5). Samalla moni ostaa sen jatkonumeron/jatkaa tilaustaan, että pääsee lukemaan loputkin.

Testissä edulliset hd-videokamerat 500-700e? Onko jonkun mielestä nämä todellakin edullisia? Kohtuuhintaiset olisi edes jotenkin kohdillaan. Testi aloitettiin aukeaman kuvalla, ja varsinaisessa artikkelissa kuvanlaadusta kertoo postimerkin kokoiset kuvat. Äänen- ja kuvanlaadusta olisi voinut olla nettijatko? Oliko sellainen?

Mac – Onko se oikeasti niin hyvä? Hyödyt ja uhat

Liittyykö siihen jotain uhkia? Vai oliko "hyvät ja huonot puolet" liian helppo otsikko?

Puhumattakaan itse artikkelista. Ensiksi sanotaan, että Mac ei hidastu. Myöhemmin sanotaan, että päivityksiä ei kannata asentaa ja ohjelmien asentaminen hidastaa konetta. Jotain ristiriitaa?

Edellä oli vain muutamia esimerkkejä.

Arvostelut:



Välillä käytetään pisteytystä ja välillä ei. Esim. iptv-palveluista olisi ollut kiva nähdä joku pisteytys. Ja erityisesti näihin pidempään käytössä olleisiin palveluihin olisi kivaa saada myös käyttäjien mielipiteitä. Ihmettelen, että yhdessäkään Elisa viihteeseen liittyvässä arvostelussa (muut lehdet mukaanlukien) ei ole esim. kaukosäätimestä mainittu yhtään mitään. En ole ikinä käyttänyt mitään niin karmeaa kapulaa, kuin mitä Elisa Viihteen laitteessa on. Ei reagoi kosketukseen kunnolla, pitää osoittaa tarkasti kohti laitetta, ja viive on käsittämätön. Huono käytettävyys on jo suuri syy jättää koko laite kauppaan. Lisäksi Elisa Viihde oli aluksi osa Saunalahden kotitotaalia, ja ominaisuuksia on karsittu, ja palvelu on mennyt kalliimmaksi.

Kuvat ja ulkoasu: On joko liian isoja tai pieniä. Hyvä esimerkki on Expression webin arvostelu. Kuva on niin pieni, että ei saa mitään selvää (onneksi näkee, että siellä spotifyt ja muut alapalkin ohjelmat näkyvissä. Vastaavasti resurssienhallinnan artikkelin kuva on niin iso, että sokeakin näkee. Ymmärrän, että siinä yritetään esitellä paremmin niitä ominaisuuksia, mutta jotain rajaa sentään.

Jotkut kuvitukset on suoraan 90-luvun oppikirjoista (pitäisi löytää vanhat kirjat jostain, kun epäilen kyseessä olevan saman kuvittajan) tai jostain PowerPointin clipart valikoimasta.

Voiko niitä joitakin järjettömän suuria otsikon fontteja pienentää, että tärkeille kuville saataisiin vähän tilaa? Toki sitä itse tekstiäkin voisi olla enemmän....

Mitä haluaisin lehdeltä:


Kunnon perusteltua kritiikkiä. Lehdissä saa ja pitää olla myös pientä provosointia, ei muuten synny mitään keskustelua. Jos halutaan miellyttää kaikkia, niin maku lähtee lukemisesta todella nopeasti. En tiedä onko Suomi niin pieni maa, että tuotteita ei voida kritisoida, koska muuten jää arvostelukappaleet saamatta?

Enemmän plussia ja miinuksia. Ihan sama onko ne isoja vai pieniä asioita. Nyt lehdissä on vain muutama maininta, eikä niiden perusteella voi tehdä mitään päätöksiä.

Keskitytään lehden sisältöön, ja pidetään sosiaaliset mediat siellä minne ne kuuluu, eli netissä. Voi niistä tehdä isommakin jutun lehteen, mutta ihan joka numeroon ei niitä tarvitse laittaa?

En tiedä pitääkö kaikesta kirjoittaa ensimmäisenä? Menettääkö siinä jotain, jos kirjoittaa laajemman/kattavamman artikkelin ihan ajan kanssa? Viivästyy se artikkeli sitten viikolla tai kuukaudella. Tuskin kaikki ostavat tuotteita ihan heti? Ihan hyvin voi kirjoittaa pienemmän laiteuutisen, ja seuraavassa numerossa esim. paneutua aiheeseen paremmin.

Lukijoiden ottaminen mukaan sisältöön ja nettiin. Näköjään MikroPC:llä on myös keskustelupalstat, mutta ulkoasu ja käytettävyys on suoraan 90-luvulta. En rekisteröityisi käyttäjäksi. Sosiaalisesta mediasta kyllä kirjoitellaan, mutta ollaanko siinä itse mukana? Esimerkiksi Facebookissa?

Edit: oli siellä joku maailman pienin Facebook-logo kotisivuilla. Eipä tätä hirveästi mainosteta? Eikä mikään ihme, että niitä faneja ei löydy kirveelläkään.

Miksi lukija lähettäisi palautetta lehdelle?


Jos selitys on, että saa siitä paremman lehden itselleen (ja muille), niin kannattaa ajatuksen kanssa miettiä kysymys uudelleen. Kannustetaanko siihen palautteeseen tai osallistumiseen jotenkin? Näkyykö se palaute jossain? (ilmoitetaanko siitä lehdessä) jne.

2011 Tietokoneiden paluu?


2011 on oikeasti kiinnostava vuosi tietokoneen käyttäjälle (viimeksi 2009) Miniläppäreistä on tulossa oikeasti käytettäviä tietokoneita. (harkitsen ensimmäisen ostoa) Virrankulutukseen on vihdoinkin tulossa parannusta. Jopa virtalähteetkin alkaa olemaan hyviä tehosuhteeltaan (onko näistä bronze, silver, gold, platinum) powereista koskaan tehty missään lehdessä juttua? Varsinkin Japanin tapahtumien jälkeen tullaan tietotekniikassa varmasti panostamaan vihreyteen entistä enemmän (Ehkäpä jopa hyvä aihe kolumnille?). SSD on tulossa vihdoinkin kuluttajille, näistä olisikin kiva saada juttua miten miniläppäreihin, läppäreihin, perustietokoneisiin yms. saadaan uutta puhtia, ja ihan käytännön kokemuksia. Muutakin uutta on tiedossa (katso viestin alku)

Tässä nyt oli pieni pintaraapaisu. Toivottavasti oli jotain apua.

Terveisin

Zeke (Murobbs)


PS. Toivottavasti millekään näistä ei ole tekosyynä aika, koska se on jokaisessa lehdessä aina sama selitys. Tekokiireellisyys on ollut muotia jo liian pitkään...

PSS. Viestini on hieman sekava kun kirjoitin lähinnä mitä mieleen juolahtaa. Pahoitteluni :)


Alkuperäisestä viestistä korjasin parit kirjoitusvirheet.


Aiheeseen liittyen: Minne katosi tietokonelehdet?


Mainos:

Elämä terveellisemmäksi - Luontaistuotteet, vitamiinit ym. iHerb.com:sta. Koodilla YUY952 saat 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksestasi! Kummablogi suosittelee. :)

Kommentit

Suositut tekstit