Musiikki - Sinkut ja niiden B-puolet

Keskustelua musiikista: Singlet ja niiden B-puolet

 

Mainittakoon heti alkuun, että nyt puhutaan lähinnä oman nuoruuteni sinkuista, eli CD-singleistä. Termi b-puoli johtaa jälkensä vinyyleihin. Lisää b-puolten terminologiasta voi lukea Wikipedista. Toki seuraavassa tekstissä myös viitataan vinyylisingleihin, ja varmasti monet jotka ostivat musiikkinsa vinyyleinä tunnistavat tästä blogitekstistä itsensä. Mutta asiaan....

B-puolet ja niiden vaikutus

 

...Ennen oli kaikki paremmin. Musiikkia ostettiin pieninä annoksina, ja niillä koukutettiin yhä suurempiin annoksiin. Joskus 90-luvulla sitä osti singlen (sinkun) muutamalla kymmenellä markalla, vain lievittääkseen tuskaa, joka oli vielä edessä, kun joutui vielä kuukauden tai pari odottelemaan sitä suosikkibändin tulevaa koko levyä.

Monesti ainoaksi halvaksi keinoksi tutustua uuteen bändiin oli nimenomaan singlet, kun jokaisessa marketissa ei voinut kassaa pyytää levyä soittamaan, ja netistä ei kukaan ollut kuullutkaan. Omat rap-levytkin tuli monesti ostettua kannen perusteella, eli aika puhtaasti lottona.

Kun se oma rakas single oli sitten valittu kaupasta ja päästy kotiin. Voit uskoa, että sitä yhtä singleä sitten kuunneltiin kymmeniä, ellei jopa satoja kertoja. Samalla laajennettiin omaa musiikkimakua ja tuntemusta, kun oma suosikkiartisti coveroi jotain toista artistia b-puolella, tai vastaavasti antoi näytteen keikkakunnostaan muutamalla live-versiolla. Joissain tapauksessa sinkkujen b-puoli antoi bändille mahdollisuuden kokeilla musiikillisesti jotain uutta, ilman, että sitä puitaisiin arvosteluissa tai keskustelupalstoilla, miten "bändi saattaa tehdä faneille jotain tällaista?". Unohtamatta sitä tosiasiaa, että näitä kaikkia kappaleita ei lopulliselle levylle edes päätynyt. Monesti b-puolilta löytyvät harvinaisuudet päätyivät kaikkein rakkaimmiksi muistoiksi, kun se kauppoihin lopulta ilmestynyt levy olikin lopulta ihan keskinkertainen. Ne oli aikoja ne....

CD-sinkkujen valtakausi oli 90-luvun puolivälin jälkeen, ja ainakin suomalaisista bändeistä Apulanta hallitsi tämän touhun mielestäni parhaiten, vaikka en heidän musiikista erityisesti pidäkään. Apulannan sinkut maksoivat 10mk kappale (mikä muistaakseni nostatti hirveää keskustelua "liian halvan hinnan" takia, koska ne vääristivät sinkkulistoja?) ja Apulannan sinkuissa oli aina(?) myös julkaisemattomia biisejä (b-puolia). Tämä oli sitä fanien palvelemista parhaimmillaan. Täytyy vielä muistaa, että 90-luvun teineillä ei ollut paljoa rahaa käytössä.

En tiedä miten nostalgisesti nykyinen nuoriso tulee muistelemaan nuoruutensa musiikkijulkaisuja, kun kaikki musiikki on saatavilla ei-fyysisessä-muodossa, joko MP3:sina, Youtubessa, Spotifyssa jne... Tai mihin viikkorahat nykyään käytetään, kun ne omat suosikit on kuunneltavissa netissä ilmaiseksi...

Sinkkujen myyminen ja ostaminen on kannattavaa bisnestä

 

Sinkut ja keräilylevyt säilyttävät arvonsa vielä vuosienkin päästä, ja on monessa tapauksessa osakkeita varmempi sijoituskohde. Tosin levyjen myyminen ja ostaminen isoissa erissä ei olekaan ihan niin helppoa. Lisäksi on olemassa suuri riski, että jäät niihin kerättyihin levyihin vielä pahasti koukkuun...ja lopulta, kun aika koittaa: Perikunta vie suurella vaivalla haalitun ja vaalitun levykokoelmasi kirpputorille, jossa levyt myydään puoli-ilmaiseksi, tai sitten ne viedään sille pahalle levykaupan sedälle, joka ei niistä maksa juurikaan mitään. Kannattaakin kiinnittää levyihin (muovisiin taskuihin) levyjen arvo. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Omista sijoituksista arvokkaimpia lienee Eppu Normaalin tuotannon haalimiset (sinkut, koelevyt, promot jne...). Joidenkin ”sijoitusteni” arvo on noussut jopa kymmenkertaiseksi 90-luvun jälkeen, ja vastaavasti yhdenkään ei ole laskenut, vaikka inflaatio otettaisiin mukaan. Olenko vielä myynyt yhtään levyä pois? En ole.

Voisin kuvitella, että CD-levyjen arvo tulee vielä tulevaisuudessa nousemaan näistä ”pohjamudista”, kun levyjä dumpataan pois kirpputoreilla lähes ilmaiseksi. Kannattaa vain muistaa, että naarmuttomat painokset on kysyttyjä...yksi naarmu ja arvo tippuu reippaasti. Joku nauraa nyt, että kuka CD-levyjä enää edes haluaa? Sama kysymys esitettiin vinyylilevyistä 90-luvun alussa, ja todettiin, että ”ei niitä kukaan halua”. Kuinka sitten kävikään?

Nostalgiasyistä CD-levyjä tullaan ostamaan myös tulevaisuudessakin, kukapa ei haluaisi takaisin sitä levyä, jota nuoruudessaan kuunteli lukemattomia kertoja? Älä koskaan aliarvioi nostalgian voimaa.

Sinkut ja niiden tila

 

Harmittavasti tänä päivänä uusien sinkkujen julkaisu on marginaalista touhua, kun digitaalinen "myynti" on tappanut nämä keräilijöiden ja musiikkifanien himoitsemat herkkupalat. 7"/12"- ja CD-sinkuille olisi edelleen tilausta. Niissä pitäisi vain muistaa, että niiltä on löydyttävä myös jatkossakin sellaista musiikkia, jota ei muualta saa. Joillekin joku rajoitettu painos jostakin vinyylistä/CD-levystä voi olla kova juttu, mutta niistä puuttuu mielestäni "se fiilis".

Nyt tässä kuopassa onkin hyvä mahdollisuus bongata todellisia harvinaisuuksia, kun painokset ovat kaikissa fyysisissä julkaisuissa todella pieniä, ja varmasti jo kymmenen vuoden päästä näistä maksetaan varsin mukavia summia.

Uudet julkaisut (CD/LP/MP3/Streaming) ja tulevaisuus

 

Toki nykypäivänäkin julkaistaan vielä "b-puolia" digitaalisina latauksina. Saattaa vain käydä niin, että mikäli vain onnistut jotain harvinaista löytämään iTunesista tai Amazonista, niin todennäköisesti sitä ei sinulle myydä....maarajoitusten takia!? Miksi julkaista musiikkia, jota ei haluta edes myydä? Näin on käynyt minulle jokainen kerta, kun olen ollut valmis latauksista maksamaan. Juu...ei niitä yrityksiä ole kourallista enempää. Latauksissa on vielä se heikkous, että niitä ei voi myydä eteenpäin....

Digitaalisille b-puolille olisi vieläkin kysyntää, jos niitä julkaistaisiin esimerkiksi Spotifyn tyyppisissä palveluissa vain Premium-käyttäjien kuultaviksi tai ostettaviksi (ihan fyysisenä painoksena tai latauksena). Tästä päästäänkin kysymykseen, että milloin muuten tulee Suomeen oma streaming-musiikkipalvelu? Ettei tarvitse sitä levy-yhtiöiden ja artistien jatkuvaa kitinää huonoista tuloista kuunnella. Jos joku tällainen palvelu saadaan joskus aikaan, niin se luultavasti tullaan sössimään ja pahasti...Kun jokainen päätyy tekemään omaa palvelua. Spotify on kuitenkin aika rajoittunut palvelu, jossa on paljon puutteita musiikkiharrastajan näkökulmasta. Näissä harvinaisuuksissa olisi yksi hyvistä mahdollisuuksista saada koukutettua käyttäjät maksullisiin palveluihin...

Vielä löytyy monia harvinaisuuksia, jotka on julkaistu vain vinyylinä. CD-aikakaudelta on vielä enemmän harvinaisuuksia, jotka eivät digitaalista latausta ole nähneetkään. Tästäkin syystä singlet ovat tulevaisuudessakin oiva keräilykohde, koska niitä kaikkia tuskin tullaan koskaan näkemään erilaisissa lataus- tai streaming-palveluissa.

CD-levyt – Mikä meni pieleen?

 

Itse lopetin CD-levyjen (albumien) ostamisen pitkälti siitä syystä, että ne eivät tarjoa enää yhtään mitään. Harva jaksaa painaa niihin edes kelvollisia kansipapereita. Tästä syystä jotkut julkaisut ovatkin lähinnä laadultaan virolaisten piraattilevyjen tasolla. Lisäksi voidaan mainita, että useat levyt kompressoidaan aivan liian kovalle, ja ne kuulostavat ihan hirveällä, koska musiikista katoaa kaikki syvyys. 20euroa oli joskus ihan siedettävä hinta laadukkaasta julkaisusta, mutta ei niitä montaa ole viime vuosina näkynyt.

Levy-yhtiöt ovat (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) tykänneet mieluummin ***** fanien niskaan, kuin tehdä töitä näiden kanssa. Levy-yhtiöt menettivät satoja miljoonia taistellessa bootleg-levyjä vastaan. Turha niitä enää on julkaista faneille, kun kukaan ei levyjä enää osta. Juna meni jo... ja seuraavaksi satoja miljoonia MP3:sten kanssa, kun niitä ei nähty mahdollisuutena, vaan uhkana.

En yhtään ihmettele, että ihmiset ovat menneet pakoon MP3:sia analogiseen aikakauteen, kun se vielä tarjoaa elämyksiä kuuntelijoille. Kiinnostavaa onkin tietää, että selvitäänkö tästä "murroksesta", josta on puhuttu jo yli kymmenen vuotta?


Mainos, joka pitää minut ja blogin pystyssä:

Kokeile netin parasta luontaistuotekauppaa iHerb.comia ja tykästy. Saat samalla vähintään 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksestasi! Yli 40$:n tilauksissa alennusta tulee 10 dollaria.

Alennuskoodi/kuponki menee linkin kautta ostoskoriin automaattisesti. Kiitos, että käytit koodiani, ja samalla tuet tämänkin blogin olemassa oloa. :)

Apua tilaamiseen? Omia iHerb-arvosteluja ja kokemuksia

Kommentit

Suositut tekstit