Keikka-arvostelu: L.R. Phoenix & Brother Johnson - Cafe Intro, Kerava

Keikka-arvostelu (Review): L.R. Phoenix & Brother Johnson - Cafe Intro, Kerava



Brother Johnson ja L.R. Phoenix - Cafe Intro, Kerava

Minulle ennen keikkaa vielä tuntematon L.R Phoenix (Leighton Phoenix. S. 1973 Englannissa) esiintyi Keravan Cafe Introssa, yhdessä Brother Johnsonin kanssa. Liput varattiin ennakkoon jo hyvissä ajoin, koska harvemmin pieneen kahvilaan päätyy maailmaa kiertäviä blues-artisteja. Kahvilaan mentiin varmuuden vuoksi myös reippaasti ennen keikan alkua, että saa varmasti varattua hyvät paikat. Ihmetys olikin suuri, kun paikalle oli vaivautunut alle 20 henkilöä katsomaan keikkaa, eikä väkeä tullut sisälle oikeastaan yhtään lisää enää keikan alussa. Saipa siinä ennakkoon soundcheckissä pientä esimakua, että mitä on luvassa. Ja nautittua myöskin kahvilan antimista.

L.R. Phoenix

L.R. Phoenix on kotoisin Englannista ja päätynyt asumaan Suomeen, tarkemmin sanottuna Pohjois-Karjalan maakunnassa sijaitsevaan Rääkkylän kuntaan. Phoenixin blues pohjautuu pitkälti Mississippi bluesin perinteisiin, ja erityisesti RL Burnsiden tuotantoa on kuunneltu huolella. Itse kategorisoin LR. Phoenixin musiikin ”rouhee blues”-kategoriaan, ja lisäisin LR:n musiikkia kyseiseen Spotify-listaani, jos sitä olisi vain Spotifyssa kuunneltavissa.

Herra Phoenix on äärimmäisen hyvä esiintyjä ja todella sanavalmis sellainen. Huumoria riitti biisien välissä, ja saipa yksi yleisössä istunut reippaasti humaloitunut (ja tahtiin osumaton taputtaja) muutaman asiallisen ja huumoripitoisen sivuhuomautuksen. Kertoipa LR Phoenix vielä, että häntä kutsuttiin Englannissa leikkisästi nimellä Blues Lee. Keikalla kuultiin niin akustista, kuin sähköistäkin bluesia, huuliharppua, slide-kitarointia (taskuveitsi oli vaihtunut poron()? Sarvesta tehtyyn slideen). Brother Johnson ja L.R molemmat soittivat myös jaloilla matkalaukkurumpuja (lieneekö oikea nimitys?) ja LR:n toisessa jalassa oli myös tamburiini nilkkaan kietoutuneena. Näillä eväillä saatiin varsin messevä soundi, ja kun Cafe Introssa miksauskin oli kohdillaan, niin voiko enempää pyytää?

Keikkaohjelmisto keskittyi enemmän traditionaalisiin blues veisuihin, ja jokaiseen biisiin Phoenix ja Brother Johnson toivat mukaan omat mausteensa. Jos meno meinasi jossain vaiheessa hiipua, niin aina jostain löytyi uutta vaihdetta silmään. Välillä komppi kulki, kuin juna, ja välillä hidasteltiin ja mehusteltiin blues-riffeillä. Phoenixin laulu on todella vahvaa, mutta menemättä huutamiseksi. Ennen keikkaa pidin laulua aavistuksen teennäisenä, mutta nämä ennakkoluulot karisivat viimeistään parin ensimmäisen biisin aikana. Muutamat hassut biisit mitä youtubesta löytyy ei tee oikeutta sille äänelle mitä livenä pääsee kokemaan. Brother Johnsonin soitto tukee ja sopii hyvin yhteen L.R. Phoenixin soiton kanssa. Kumpikin jättää musiikille myös tilaa hengittää. Tärkeintä ei aina ole se mitä soittaa, vaan mitä jättää soittamatta.

Brother Johnson

Joskus harvoin näkee artistin, joka esiintyy kuin riivattu (Viimeksi Eric Sardinas puistobluesin klubissa vuonna 2000), ja antaa keikalla kaikkensa. Vaikka yleisöä olikin paikalla vain kourallinen, niin yleisössä ei taatusti jäänyt kukaan kylmäksi. Jos jalka ei keikalla vispannut, niin jossain oli vikaa. Jokaisen kappaleen jälkeen aplodit olivat sen verran äänekkäät, että voisi paikalla olisi voinut kuvitella olevan enemmänkin katsojia. Välillä meno oli, kuin blues-kirkossa ja lopussa encoren jälkeen acapellana esitetty John The Revelator taisi viedä monet kirkon ovista sisälle, ja jokainen paikalla ollut varmasti poistui keikalta tyytyväisenä, ja useammat heistä levyjen kanssa. Prosentuaalisesti en ole nähnyt kenenkään myyvän keikalla niin montaa levyä. Ja tämä yleisö ei ollut edes humalassa (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta), joten siitä voi jokainen vetää johtopäätöksen miten kovasta keikasta oikein oli kysymys. Kannattaakin ensi kerralla käydä todistamassa, kun Blues Lee pistää paikat uuteen uskoon.



Kotisivut: L.R. Phoenix




VIDEO: L.R. Phoenix & Brother Johnson - Going To Memphis (Live)


VIDEO: L.R. Phoenix & Brother Johnson - I Can't Be Satisfied (Live)


Videoita lisäillään, kun ehditään.




Mainos, joka pitää tämän blogin ja blogin pitäjän vauhdissa:

Kokeile netin parasta luontaistuotekauppaa iHerb.comia ja ihastu. Alennuskoodi YUY952 antaa vähintään 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksestasi! Omat iHerb-kokemukset ja arvostelut

Kommentit

Suositut tekstit